Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Εγω δεν είμαι σαν τους Μπήτλς...



Εγω δεν είμαι τρα-λα-λα, 
όπως οι τέσσερεις οι Μπήτλς.....

Απίστευτο τραγούδι απο τα μέσα της δεκαετίας του '60 όταν οι Μπήτλς σάρωναν τα πάντα...
Περίεργο που ο Περπινιάδης δεν τους αποκαλεί Μπήτλις όπως τους λέγαν όλοι τότε...

Υπενθυμίζουμε ότι οι Μπήτλς, πήραν το όνομα Beetles (=σκαθάρια)  και μετέπειτα Beatles -κάνοντας λογοπαίγνιο με τη λέξη : beat = ρυθμός και ιδιαίτερα ο ρυθμος του ροκ (εν ρολ)- σαν φόρο τιμής στους Crickets (=γρύλλοι) του Buddy Holly, ο οποίος σκοτώθηκε το 1959 σε αεροπορικό δυστύχημα, μαζι με τον Big Bopper και τον Richie Valens. Το όνομα ήταν ιδέα του 19χρονου τότε Λέννον, στις αρχές του 1960...

Είναι αξιοσημείωτη η εμμονή των συνθετών αυτων των τραγουδιών, να βάζουν "ροκο-φανείς" εισαγωγές, σε πενταντονικές κλίμακες, με το ανάλογο σόλο εν είδη ηλεκτρικής κιθάρας, για να μη χάσουν ασφαλώς το κοινό που λαχταρούσε για μπουζούκι εκείνα τα χρόνια, στα ταβερνάκια με τα τζουκ-μποξ, στα λούνα-παρκ, στα πανηγύρια με το μαλλί της γριάς κλπ... αφου απο το λίγο που θυμάμαι στο ραδιόφωνο δεν παίζονταν !!

Οντως είχε βγει ή φήμη ότι οι Μπητλς φόραγαν περούκες αφου δεν μπορούσε κανεις να χωνέψει αυτη την καινούρια κόμμωση... Το στυλιστικό τους προφίλ ήταν ευθύνη του μάνατζερ τους Brain Epstein, Ρωσσοεβραίικης καταγωγής, ο οποίος όπως έλεγε ο MacCartney ήταν ο πέμπτος Μπήτλ ! 
Ο ενθουσιασμός και η πίστη του Επστάϊν στους Μπήτλς έπεισαν τον παραγωγό της μικρης τότε Parlophone, George Martin να υπογράψει μαζι τους -κάτι που δεν μετάνοιωσε..- αφου όλες ανεξαιρέτως οι εταιρείες τους είχαν απορρίψει !! Ο Επστάϊν βέβαια δεν ήταν τυχαίος αφου μανατζάριζε ήδη την Cilla Black, τους Billy Jay Cramer & the Dakotas κ.α.

Οι Μπήτλς επίσης ευθύνονται για την ελληνική λέξη Γιεγιές, απο το ρεφραίν του "She love you", yeah-yeah... που στα λάϊβ τους τραγούδαγαν κουνώντας την πλούσια κόμη τους !!! Το She loves you, σαν 45αρι, έφτασε στο Βρεττανικό Νο1 τον Σεπτέμβρη του 1963, αφού είχε συμπεριληφθεί στο δίσκο 33 στροφών -πράγμα δύσκολο για τότε- Please please me απο την ομώνυμη επιτυχία στις αρχες τους '63. Και αυτο ήταν ένα λογοπαίγνιο αφου το please έχει δύο έννοιες : "Σs παρακαλώ ευχαρίστησε (φτιάξε)  με..."

Ευκαιρίας δοθείσης έχει ενδιαφέρον η ιστορία του ντράμερ Andy White, που παίζει στις 2 πρώτες επίσημες ηχογραφήσεις των Beatles : Love me do και P.S. I love you, στα τέλη του 1962, αντικαθιστώντας τον Pete Best και τον Ringo Star. Σκωτζέζος, παλιά καραβάνα, έπαιξε στη δεκαετία του '50 στις ΗΠΑ με την Μάρλεν Ντήτριχ, με μαέστρο τον Burt Bacharach, έπαιξε με τον Billy Halley και τον Tom Jones... οπότε μετέδωσε το άστρο του εκείνη τη μέρα που πήρε τις 57 λίρες... γράφοντας με κάποια παιδάκια απο το Λίβερπουλ, που είχαν ένα συμβολαιάκι στη Γερμανία με τον Bert Kaempfert...
Ατιμη ζωή...
Γειά σου Andy White !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades