Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Πρωτοποριακό άρθρο του Ανωγειανάκη στα 1961 και ένα μπουζούκι που θυμίζει Γκέλη!!!


Ευχαριστώ το φίλο Γιώργο Π. για την υπόδειξη!! 


Σε άρθρο του στο περιοδικό "Επιθεώρηση Τέχνης" το 1961, ο Φοίβος Ανωγειανάκης κάνει αναφορά στο ρεμπέτικο με το άρθρο "Για το ρεμπέτικο τραγούδι" συνεχίζοντας τη "διαμάχη" για το ρεμπέτικο τραγούδι για την οποία έγραψε σε προήγούμενο τεύχος της Ε.Τ. (Απρίλης '61) ο Τάσος Βουρνάς και που ο Φ.Α. θεωρεί την Πρώτη προσπάθεια διερέυνησης και ερμηνείας του μουσικού είδους αυτου!! 
Δεν γνωρίζω για ποιά διαμάχη μιλάει ο Φ.Α., ίσως αυτη που είχε ήδη ξεκινήσει προπολεμικά με άρθρα της Σπανούδη, τη διάλεξη Χατζιδάκι το 1948 και άλλες μεταγενέστερες ενδεχομένως αναφορές.

Όμως ας σκεφτούμε λίγο, 1961... ελάχιστοι οι υποψιασμένοι γύρω απο το ρεμπέτικο, ο Χριστιανόπουλος όπως ό ίδιος λέει απο το 1958-59 είχε αναφερθεί σε έντυπο της Θεσσαλονίκης, ο Πετρόπουλος κάπου εκει (θα το ψάξω) και ο Φέρρης οριακά (κι αυτο θα το ψάξω). Πιθανόν και η παρέα των φοιτητών να επηρρεάστηκε απο το άρθρο αυτο... 

Όμως παρατηρούμε και κάτι άλλο. Στην πρώτη σελίδα μία απεικόνιση ενος παλιού ταμπουρά που αν δεν απατώμαι εκτίθεται αυτούσιος σήμερα στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων στην Πλάκα και ένα μπουζούκι που θυμίζει αυτο το κατασκευαστή Γκέλη που μέσω κάποιου ρεμπέτικου φόρουμ αντικρύσαμε πριν μερικά χρόνια έκθαμβοι και όλο χαρα και θεωρήσαμε ότι πρώτη φορα εμφανίζεται ένα όργανο του άγνωστου αυτου θρυλικού οργανοποιού!!
Η χαρακτηριστκή πεταλούδα ως φιγούρα στο καπάκι ίσως να παραπέμεπι στον κατασκευαστή...


Το μπουζούκι του Γκέλη όπως φαίνεται στο μπλογκ του Ν.Φρονιμόπουλου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καμμία σχέση με την πεταλούδα του Γκέλη, Γιώργο, εάν βάλεις δίπλα δίπλα τις δύο φωτογραφίες.

Κ. Βλησίδης

cretan music - mantinades